• befektetés, nyugdíj előtakarékosság, lakástakarék, megtakarítás
VÁLLALATI ÉS HR MEGOLDÁSOK

Kiszállás, Cégutódlás

A generációk cseréje le fog zajlani mind a tulajdonosok, mind a Cégutódláscégvezetők körében, a kérdés csak az, hogy ezt a vállalkozások mekkora hatékonysággal tudják levezényelni.

Egy vállalat felépítésében rengeteg munka és energia van. Ennek átadása, lehetőleg a megfelelő kézbe, nem egyszerű feladat.

Nézzünk meg néhány esetet amiknek a bekövetkezésére a legnagyobb az esély.

IDEÁLIS ESETBEN

Ebben az esetben a tulajdonos 10-15 éven belűl kiszáll a cégből. (A vállalkozás jövőével itt nem foglalkozunk, mivel a tulajdonrész átadására alább kitérünk) Megteremtjük a pénzügyi, jogi és adóügyi környetetet, hogy egy meghatáarozott összeggel nyugodt életet élhessen a vállalat jövőjétől függetlenül. Ezzel bővebben itt foglalkozunk: TŐKEGYŰJTÉSI PROGRAM

TÖBB TULAJDONOS ESETÉN

Itt már picit bonyolódik a dolog, hiszen úgy korrekt, ha minden tulajdonosnak megteremtjük a fent említett tőkegyűjtési programot, tulajdoni arányban.

Ha úgy hozná az élet, hogy ez holnap megtörténne egy előre nem tervezett esemény miatt és elég csak a COVID-ra gondolni, akkor nézzük meg, hogy mik a leggyakoribb kimenetelek:

A tulajdonjogokat az élettárs, vagy hozzátartozók örökli.

A legtöbb esetben nem szerencsés ha a döntéshozatalt részben, vagy egészben egy, vagy több hozzátartozó veszi át, ráadásul szakértelem és vezetői tapasztalatok nélkül.

MEGOLDÁS

Indítsunk el egy védelmi megoldást, amivel ezt le tudják fedni. Ráadásul ennek a költségét adómentesen adhatják maguknak! Bővebben itt tájékozódhat erről: VÉDELMI MEGOLDÁSOK

A tulajdonjogokat kisgyermek örökli. 

Ez talán a legnehezebb helyzet, hiszen itt a Gyámügy jön be tulajdonostársnak, amíg nem lesz nagykorú. Azt hiszem nem kell taglalnom, hogy ez sok esetben a vállalkozás végét jelenti.

MEGOLDÁS

Egy szindikátusi megállapodással erre fel lehet készülni és a Védelmi megoldással ki lehet húzni ennek a méregfogát, hogy ne veszélyeztessük életünk munkáját és a vállalkozás jövőjét.

A tulajdonjogokat értékesíteni kell.

Itt szintén egy nem egyszerű helyzet alakul ki. Ami függ a tulajdoni hágyad nagyságától és attól, hogyan határozzuk meg a cégértéket. 

MEGOLDÁS

Először is határozzuk meg a cégértéket évente a taggyűléssel. A meghatározott összegre kell indítani egy TŐKEGYŰJTÉSI PROGRAMOT, hogy a rendelkezésre álló 30 nap alatt ki tudjuk fizetni a tulajdonostársat, vagy az örököseit és ne kelljen új tulajdonostársat bevonni.

NEM TERVEZETT KISZÁLLÁS ESETÉN

Sajnos sok esetben fordul elő olyan, hogy a tulajdonos nem készült még a kiszállásra, de egy betegség, vagy baleset miatt ez mégis bekövetkezett. Hiába van egyéb vagyona, például ingatlanok, befektetések..., mégis könnyen előrodulhat, hogy ha akkor nyúl hozzá 20-30%-ot is bukhat. 

MEGOLDÁS

Meg kell határozni, hogy mekkora összegért adná el a tulajdonrészét és ezt a kockázatot le kell fedni a cégből költségelve, akár adómentesen. Bővebben itt olvashat erről többet: VÉDELMI MEGOLDÁSOK